Idas fristelser

Idas Fristelser

Her finner dere 30 spørsmål om mer eller mindre fristende former for næringsmidler. For å unngå helgardering skal dere kun skrive ned et svar per spørsmål der jeg ikke har presisert noe annet. Ellers er det ubegrensa med minuspoeng å hente. J Totalt skal det være mulig å få 40 poeng.

NB! Husk at dere denne gangen skal sende svarene deres på e-post til et annet lag som retter for dere. Sekretæren må derfor benytte seg av en eller annen elektronisk dings med tilgang til å sende og motta e-post.

Lagnavn: Her er det mulighet for et bonuspoeng til kreative, og potensielt smiskete, sjeler.

I GAMLEDAGER

1. På 1700-tallet ble kaffe gitt som «medisin» til katolske munker og prester. Hva skulle det virke mot? (1 poeng)

2. Elvis var ikke akkurat kjent for sitt helsefremmende matinntak. Foruten brød, hva består en Elvis sandwich av? Skriv maks tre svar! (3 poeng)

3. Oslofrokosten, som ble servert ved alle osloskolene fra 1932 til tidlig på 60-tallet, kunne typisk inneholde en halv appelsin, melk, fullkornbrød, ost, en gulrot, og hvilken annen viktig ting? (1 poeng)

4. Drinken «gin og tonic» skal visstnok ha blitt oppfunnet for å få britiske offiserer til å få i seg kinin mens de oppholdt seg i koloniene i Afrika og India. Hvorfor? (1 poeng)

5. I gamledager skulle man etter loven brygge sterkt matøl fire ganger i året om man kunne avse bygg. Særlig viktig var det å brygge øl til to bestemte tidspunkt/avledninger. Hvilke? Skriv maks to svar! (2 poeng)

EN LITEN TUR I BUTIKKEN

6. Norsk lov definerer næringsmidler som «Enhver mat- eller drikkevare, også drikkevann, og enhver annen vare som er bestemt til å konsumeres av mennesker, unntatt…» hva? (1 poeng)

7. Det har blitt sagt at du kan sjekke hvor privilegerte folk er ved å spørre dem om de vet hvor mye melka koster. Så, hvor mye kosta egentlig 1 liter melk 2019? (1 poeng)

8. Hvilken frukt økte mest på den norske importstatistikken per 2015? (1 poeng)

9. Hvorfor bør du ikke gå til innkjøp av en pose seigmenn hvis du er veganer? (1 poeng)

10. 2 Hvilke to kategorier av matvarer ble det stjålet mest av i norske matbutikker (2018)? Skriv maks to svar! (2 poeng)

NORSKE FAVORITTER

11. 4 Hvor mange kalorier er det i en original pizza Grandiosa? (Ja, uten ekstra ost, og uten å ta av paprikaen 🙂 (1 poeng)

12. 5 Uansett om du velger Old ElPaso eller disker opp med hjemmelaga krydderblanding er det ett krydder som må til for å få den velkjente tacosmaken. Hvilket? (1 poeng)

13. Hvor mange % av Norges befolkning drikker alkohol ukentlig, ifølge SSB? (1 poeng)

14. «Så gi me’ en ruglete pom-fri med en blandings og litt thousand island». Thousand Island er ifølge Orkla sjøl «En selvfølge til salaten og en kjempegod allrounder.» Men i hvilken verdensdel ligger Thousand Islands? (1 poeng)

15. Nordmenn drikker for mye brus, saft og andre søte leskedrikker. Hvor mye sukkerholdig brus drikkes årlig per person? (1 poeng)

«BARNETMAT»

16. Hva heter Disney Pixar filmen fra 2007 med rotta Rémy i hovedrollen? (1 poeng)

17. I en kjent barnesang er undulaten misfornøyd med å få servert sild. Hva vil den egentlig ha? (1 poeng)

18. Keratomalaci er den viktigste årsaken til blindhet blant barn under fem år i flere asiatiske land, og skyldes at de nesten bare spiser ris. Hvorfor er det farlig for synet? (1 poeng)

19. Ifølge helsedamen på Frogner helsestasjon er alle barn mest glade i P-mat. Hvilke 7 ting på P er Trollungene (altså mine barn) mest glade i å innta? Skriv maks 7 svar! (7 poeng)

20. Ca. hvor mye morsmelk (ikke erstatning) trenger en baby på 1-6 måneder per døgn? (1 poeng)

KULTURELLE FRISTELSER

21. «Folk sier vel i herredet, at Jeppe drikker, men de sier ikke, hvorfor Jeppe drikker.» Hvem skrev komedien «Jeppe på bjerget»? (1 poeng)

22. Herbjørg Wassmo utgav i 2006 en roman om menneskehandel med unge jenter, om håpløshet, drømmer og overlevelse. Tittelen på boka er inspirert av noe hovedpersonen, Dorte på 15 år, er glad i å drikke. Hva er tittelen på romanen? (1 poeng)

23. Hvilken kjent radioprogramleder har skrevet boka «Lukk auga og tenk på taco» om hvordan man lever det gode liv og lager helgefølelse hele uka? (1 poeng)

24. Fra hvilken film kommer sitatet «My mom always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.”? (1 poeng)

25. Hvilket band er så glade i koteletter med bearnaisesaus og poteter at de har gitt ut en sang om det? (1 poeng)

GODT OG BLANDA

26. 13 Hvorfor skal man ikke servere øl i et glass det tidligere har vært servert melk i? (1 poeng)

Alternativer:

  1. Ølet skummer for mye og renner over glasset
  2. Ølet får en bismak av kalsium
  3. Det hindrer ølet i å skumme skikkelig
  4. Ølet får en bismak av sink

27. Hva er ortoreksi? (1 poeng)

28. Hvilket afrikansk land er hardest rammet av sult i verden? (1 poeng)

29. Hvilken av disse er i familie med poteten? (1 poeng)

Alternativer:

  1. Jordskokk
  2. Squash
  3. Tomat
  4. Kålrot

30. Hva heter den britiske kokken som er kjent som «The Naked Chef», og som i tillegg til kokebøker og TV-serier er kjent for opplæring av vanskeligstilt ungdom og arbeid for bedre matforhold i skolene? (1 poeng)